Adenomul de prostate – Clinica Brasov, MEDIVERS

Ce este adenomul de prostate?

Este o afecțiune – denumită și hipertrofia prostatică benignă- care apare într-un procent de 70% la bărbații de peste 60 de ani .

Adenomul de prostate

Prostata este o glandă a organului genital masculine, cu rolul de a forma lichidul prostatic, o parte importanta a lichidului seminal. Această glandă are forma și dimensiunea unei castanet, fiind localizată sub vezica urinară și în fața rectului. Această poziționare face ca mușchii prostatei să aibă o funcție importantă atât în timpul ejaculării, cât și în timpul urinării. Prostata se dezvoltă complet atunci când ajungi la vârsta de 20 de ani, și la anumiți bărbați ea continuă să se finalizeze până la 25 de ani. Glanda atinge atunci o greutate aproximativa de 20 g, având un diametru transversal de 4 cm.

Adenomul de prostată apare atunci când celulele prostatei încep să se multiplice, fapt care duce apoi la inflamarea prostatei și la modificarea actului micțional, prin blocarea fluxului urinar. Pentru golirea corespunzătoare a vezicii urinare în cazul în care eliminarea urinei este impiedicată, mușchii vezicii și cei abdominali caută să depășească acest obstacol printr-un efort suplimentar, în așa fel încât la început fluxul și debitul urinar să nu sufere modificări. Ulterior, chiar dacă această musculatură se contractă mai puternic, acest mecanism este depitășit, instalându-se așa numita „vezică de luptă”, cu pereți groși. Pe măsură ce prostata crește, va pune presiune pe pereții uretrei, iar vezica urinară își pierde capacitatea de a se goli complet.

Odată depășit mecanismul de golire al vezicii urinare apare reziduul vezical, acesta fiind responsabil de complicațiile adenomului de prostată : infecția urinară, litiaza, hematuria, incontinența, retenția completă de urina și insuficiența renală progresivă.

Factorii de risc
Factorii de risc incriminați în apariția adenomului de prostată sunt : vârsta, consumul de alcool, fumatul, hipertensiunea arterială, obezitatea și diabetul zaharat, precum si consumul de medicamente (antidepresive, simpatico-mimetice, antihistaminice).

Semnele si simptomele adenomului de prostate

Prin definiție, adenomul de prostată include mărirea prostate, și modificarea fluxului urinar și totuși acest lucru nu produce de fiecare dată simptome imediate. În primul stadiu simptomele sunt minime și în general pacienții nu dau o importanță semnificativă acestora, iar când se ajunge la a doua etapa, unde semnele sunt accentuate se poate ajunge și la intervenție chirurgicală.
Simptomele hiperplaziei benigne de prostată pot fi împărțite în două categorii: obstructive și iritante.
Simptomele obstructive sunt:

⦁ flux redus sau intermitent de urină;
⦁ scăderea fluxului de urină;
⦁ senzație de golire incompletă a vezicii;
⦁ urinări frecvente;
⦁ dificultăți la urinare
⦁ început ezitant al urinării;
⦁ picurare la finalul urinării
⦁ urinare prelungită
Simptomele iritante sunt:
⦁ nevoia crescută și freventă de a urina;
⦁ nevoia bruscă de a urina;
⦁ incontinență urinară.
⦁ urinare frecventă în timpul nopții;
⦁ pseudoincontinență (scurgerea unor picături de urină înainte de a ajunge la baie).

Cu toate acestea, mărimea prostatei detectată prin examinarea digitală rectală poate duce la un diagnostic grești; chiar o prostată aparent mică poate provoca obstrucție. Nevoia frecventă de a urina este una dintre cele mai comune manifestări ale adenomului de prostată și poate să apară la interval de una sau două ore, în special pe timpul nopții. Totuși, dimensiunea prostatei nu determină neapărat severitatea simptomelor. Chiar dacă prostata s-a mărit foarte mult, simptomele pot fi minore, în timp ce bărbați cu prostata ușor mărita pot avea simptome severe. În unele cazuri, simptomele se pot ameliora cu trecerea timpului.

Simptomele mai puțin comune pot include infecții urinare, incapacitatea de a urina sau urinare cu sânge. Incapacitatea de a urina reprezintă urgență medicală și necesită control medical imediat.

Diagnosticul adenomului de prostata 
Diagnosticul se stabilește de către medicul specialist urolog. Diagnosticarea începe cu analiza istoricului medical și cu un examen fizic. Acest examen inițial poate include: tuseu rectal, probe de funcție renală, probe urinare (sumarul de urină, urocultură) și nu în ultimul rând antigenul specific prostatic (PSA) și fracțiunea lui libera (freePSA), care ne orientează asupra benignității dezvoltării prostatice. Ecografia de aparat urinar este obligatorie pentru măsurarea volumului prostatic și a reziduului postmictional. Anumite cazuri necesita efectuarea urografiei intravenoase si a examenelor urodinamice.

Tratamentul adenomului de prostate

Tratamentul  este variat. În funcție de stadiul afecțiunii, tratamentul este medicamentos pentru adenomul de prostată necomplicat și chirurgical pentru apariția complicațiilor.

Tratamentul medicamentos constă din:
⦁ alfa-blocante, medicamente care relaxează mușchii vezicii urinare și fibrele musculare din prostată, făcând urinarea mai ușoară. Efectele secundare pot include amețeli și o stare în care materialul seminal intră înapoi în vezică – ejacularea retrogradă.
⦁ inhibitori 5-alfa reductaza , medicamente care micșorează prostata prin prevenirea modificărilor hormonale care determină creșterea ei. Efectele secundare includ ejacularea retrogradă.
⦁ antibiotice – sunt indicate în cazul în care prostata se inflamează din cauza prostatitei bacteriene.

Terapie minim invazivă sau chirurgicală
Atât intervențiile chirurgicale, cât și procedurile minim invazive sunt recomandate în cazul în care simptomele sunt moderate către severe, tratamentul medicamentos nu a ajutat la ameliorarea simptomelor sau au apărut și alte complicații.

Procedurile minim invazive presupun introducerea unui dispozitiv în uretră și prostată și pot include:
⦁ ablație transuretrală cu ace – se folosesc unde radio care încălzesc și distrug țesutul prostatei pentru a o micșora;
⦁ termoterapie transuretrală cu microunde – este introdus un electrod special care distruge porțiunea internă a prostatei mărite pentru a facilita fluxul urinei;
⦁ termoterapie indusă cu apă – se folosește apă încălzită pentru a distruge țesutul în exces al prostatei.

Tratamentul chirurgical reprezintă excizia tesutului patologic al prostatei și se poate realiza prin mai multe tehnici:
⦁ endoscopic (transuretral)
⦁ clasic (adenomectomia transvezicală).

În urma exciziei țesutului patologic se efectuează examenul histopatologic al acestuia și se stabilește diagnosticul de certitudine al hipertrofiei prostatice benigne. Tratamentul minim invaziv sau chirurgical ar putea fi recomandat dacă:
⦁ simptomele sunt moderate până la severe
⦁ medicamentele nu reduc disconfortul
⦁ apare o obstrucție a tractului urinar, pietre în vezică urinară, sânge în urină sau probleme de rinichi
⦁ pacientul preferă tratamentul definitiv

Tratamentul minim invaziv sau chirurgical ar putea să nu fie o opțiune dacă aveți:
⦁ o infecție a tractului urinar netratată
⦁ afectarea uretrei
⦁ istoric de radioterapie în zona prostatei sau chirurgie a tractului urinar
⦁ o afecțiune neurologică, cum ar fi boala Parkinson sau scleroza multiplă
Mai exista si alte metode alternative la tratamentul chirurgical, cu indicatii limitate : hipertermia locala, crioterapia prostatei, stenturile prostatice, incizia transuretrala a prostatei.

Pe lângă administrarea unui tratament pentru adenomul de prostată, este recomandat ca pacienții să aibă un stil de viață sănătos și să țină cont de câteva aspecte care pot ameliora simptomele:
⦁ Mergi la baie să urinezi imediat ce simți nevoia;
⦁ Urinează chiar dacă nu simți nevoia în acel moment;
⦁ Evită administrarea de decongestionante sau medicamente antihistaminice (pentru alergii) deoarece pot îngreuna golirea vezicii;
⦁ Nu consuma alcool sau cafea, în special seara;
⦁ Evită alimentele condimentate, picante
⦁ Încearcă să reduci nivelul de stres deoarece poate spori nevoia de a urina;
⦁ Practică sport în mod regulat (lipsa mișcării poate agrava simptomele);
⦁ Practică exercițiile Kegel pentru a întări mușchii pelvieni
⦁ Evită frigul și umezeala – factori ce pot favoriza apariția unor procese inflamatorii la nivel prostatic.

INFORMATII CONTACT

  • Fix: 0268.708.140;  Mobil: 0770.769.169

  • clinicamedivers@gmail.com

  • Str. Bisericii Romane, nr. 106, Brasov

RECEPTIE MEDIVERS

Luni – Vineri 8:00 – 20:00
Sambata 8:00 – 14:00
Duminica Inchis
Adresa Clinica Brasov

Solicitare Programare

Va rugam sa completati randurile din formularul de contact. Programarea va fi finalizata in momentul in care vi se va confirma telefonic data si ora programarii.
Va vom contacta in cel mai scurt timp posibil. Va multumim.

    *Dorim sa va instiintam ca datele personale pe care ni le veti furniza nu vor fi prelucrate in alt scop ci doar pentru a va raspunde la solicitare.

    Programeaza Consultatie